“Maybe you are searching among the branches for what only appears in the roots!”

Rumi.

Familie -en Systeemopstellingen.

Bij familie -en systeemsopstellingen nemen we een kijkje in jouw uitwisselingen met anderen en groepen, de systemen waartoe we behoren; en duiken we in de dynamieken van jouw persoonlijke relaties. 
Binnenin een systeem zijn er bepaalde “onuitgesproken regels” die de groep samenhoudt en versterkt, systemisch noemen we dit wetmatigheden.
Het is gebaseerd op het werk van Bert Hellinger; als alle wetmatigheden worden gerespecteerd binnen een groep dan zal deze groep goed samen werken en voelen alle leden van de groep zich goed. Zijn er wetmatigheden uit balans zal heel de groep dit voelen en wordt de rust verstoord. 
Tijdens een opstelling komen al jouw dynamieken tot leven door middel van rollenspellen, zo krijgen we inzicht over waar er eventueel spanning zit die we kunnen transformeren en waar er eventueel blokkades weer in beweging kunnen komen. Ook kijken we naar welke dynamieken jij uitspeelt binnen een groep en hoe jij deze eventueel zou kunnen bijsturen.

Wat is een Systeem?

Mensen leven zelden op een eiland, vaak verbinden we ons doorheen het leven met verschillende individuen en vormen we allerlei groepen of systemen. De eerste groep of het eerste systeem waartoe we behoren is het gezin waarin je geboren wordt ofwel je gezin van herkomst. In dit systeem ontwikkel jij al je gewoontes, patronen, overtuigingen en geloofssystemen. 
Volgens de grondlegger van systeemwerk, Bert Hellinger, zijn er een aantal wetten, wetmatigheden, waar de groep niet aan onderuit kan en vormen zij de basis van een gezond en evenwichtig systeem. Deze wetmatigheden zorgen voor ordening en eist dat ieder van ons zijn wetmatige plek inneemt om zo zijn talenten te ontwikkelen, liefdevolle relaties aan te gaan en vrij is om voluit te leven.
Toch kunnen er door omstandigheden bepaalde dynamieken uit balans zijn in de systemen die we opzoeken of creëren, deze komen vaak terug als een spiegel vanuit je kindertijd. Niet enkel je familie, je gezin van herkomst of huidig gezin vormen een systeem, ook onze collega’s, vrienden of hobby /sport club vormen een systeem waarbinnen deze wetmatigheden leven.

Ook collectief vormen we systemen, denk maar aan onze maatschappij, onze cultuur en onze geloofsovertuigingen; de christenen, de moslims, de Gothics, de Rastafari’s, Hells Angels… Ook in al deze groepen zijn de wetmatigheden van tel en kunnen opstellingen inzicht geven in de dynamieken binnen de groep.
Daarnaast is er nog één heel groot systeem waartoe we allen behoren en dat is het grotere geheel, het grote bestaan, het universum.
Vaak voelen we invloed vanuit dit systeem via onze ziel en
bezieling in het leven. Zo zijn er ook tal van opstellingen waarbij we met de ziel kunnen werken en geven deze opstellingen inzicht over waar je rationele denken of je plan jouw bezieling in de weg staat. Soms zijn we op automatische piloot zo ver van ons pad afgedwaald dat we onze weg een beetje kwijt zijn, een opstelling met je ziel kan je dan inzicht geven in de weg van je hoofd vs. het pad van bezieling.

Opstellingen bieden inzichten rond alle vragen met betrekking tot een van deze systemen. Zit er ergens spanning, voel jij je niet thuis in een bepaalde groep of is er veel onenigheid binnen de groep, dan biedt een opstelling vaak antwoorden.

Opstellingen? Wat is dat?

 

Soms kan het zijn dat door bijvoorbeeld het verlies van een persoon of een traumatische gebeurtenis de dynamieken in jouw gezin van herkomst verstoord zijn en hebben we nooit echt een beeld gekregen van hoe een gezond en evenwichtig systeem functioneert, hierdoor ga je vaak onbewust opzoek naar andere systemen met dezelfde disfunctionele dynamieken, want dat herken je en daarin voel jij je thuis. 
Hieruit zijn tal van lessen en levenservaringen te leren, zo zal je deze dynamieken onbewust blijven opzoeken en aantrekken tot jij je lessen hebt geleerd en er klaar mee bent. 
Via een opstellingen krijg je dus inzicht in hoe al jouw persoonlijke opgebouwde patronen en dynamieken vanuit jouw familiesysteem al jouw huidige situaties en relaties beïnvloed. Welke patronen blijf je opzoeken en uitspelen en geef je ook door aan jouw kinderen in je huidige gezin.
Systemische inzichten kunnen ervoor zorgen dat jij jezelf verder onder de loep neemt en beslist om jouw patronen te onderzoeken en eventueel bij te schaven zodat er transformatie op gang kan komen, niet enkel voor jezelf maar voor heel je systeem. 

Wanneer we verandering willen doorvoeren, heeft dit invloed op heel het systeem en komen we vaak in conflict met wat we systemisch: het persoonlijk geweten en het systemisch geweten noemen. Sommige keuzes die je maakt zijn goed voor jezelf maar ten nadele van de groep of context en visa versa.

Hierbij nemen we een bepaalde wetmatigheid in acht: het erbij willen horen, tot de groep willen behoren en geaccepteerd worden door de groep, dit maakt ons heel loyaal aan een bepaalde groep. 
Wil je verandering, en ga jij anders in de groep staan, veranderd de dynamiek in de groep. Kan de groep deze verandering aan wordt dit geaccepteerd door de groep, kan de groep de verandering niet aan zal de groep uit elkaar vallen of wordt die ene individu uitgesloten voor het belang en het behoud van de groep. 

Via een opstelling kunnen we kijken wat de impact is van jouw actie op een groep, welke actie creëert onrust en welke beweging maakt alles weer harmonieus. 
Systeemopstellingen kunnen zowel in groep als individueel plaats vinden, waarbij we in groep gebruik maken van representanten in de opstellingen en bij individueel werk de representanten worden vervangen door objecten of poppetjes.
Beide opties werken goed en zijn interessant. 

Door gebruik te maken van representanten of objecten maken we een visualisatie van een bepaalde situatie of groep, en voelen we intuïtief aan welke beweging voor meer rust zorgt. 
Op welke positie voel jij je goed, wat voelt minder goed en wat voelt beter?
Een opstelling biedt geen oplossing, het doel van de opstelling is om inzicht te vergaren, deze inzichten zijn vaak helder en duidelijk en geven jouw de kans verandering door te voeren daar waar jij ze nodig hebt.

Familieopstellingen:

Bij familieopstellingen nemen we een kijkje in jouw familiesysteem en de dynamieken die daar zichtbaar zijn. Omdat je al jouw patronen en dynamieken ontwikkelt in jouw gezin van herkomst, is uit een familiesysteem veel af te leiden. Door een blik te werpen op je familiestamboom kan je inzicht krijgen in je beweegredenen, je drijfveren en je beperkingen vanuit jouw familiesysteem of kan je inzicht krijgen in bepaalde familiale patronen die zich blijven herhalen. Denk bijvoorbeeld maar aan alcoholisme, verslaving, faillissementen, gokken of naar het buitenland verhuizende familieleden… maar ook ondernemerschap, bepaalde beroepen tot zelfs bijzondere eetgewoonten komen vanuit jouw familiesysteem. Ook rond bepaalde thema’s waar gewoonlijk veel spanning op zit zoals: geld, bedrog, misbruik… kan een opstelling inzichten bieden. 

Maar ook naar familieziekten toe kunnen we inzicht krijgen over waar het juist zit, welke gedachtes, overtuigingen, geloofssystemen of patronen zorgen voor het ziek maken van het systeem.
Wat je uit een opstelling ook kan afleiden is hoe al jouw gewoontes en patronen uit je familiesysteem je huidige relaties en situaties beïnvloeden, welke patronen blijf je uitspelen en welke dynamieken zoek je op en wat geef je door in je huidige gezin.
Let wel, opstellingen bieden geen jouw oplossingen maar het geeft je wel inzichten in wat een systeem onrustig maakt en welke opstelling voor meer rust zorgt binnen de groep of het systeem.

Systeemopstellingen:

Waar het bij familieopstellingen vooral draait om de dynamieken binnen een familiesysteem, bekijken we bij systeemopstellingen alle andere systemen of groepen waartoe jij behoort en hun dynamieken, denk maar aan je vriendenkring, je werk, je sportclub… 
Maar ook moeilijke situaties en al zijn betrokken partijen, keuzevraagstukken, organisatievraagstukken of zelfs je vragen over je geloof kunnen worden opgesteld.

Ook al komen al je patronen, overtuigingen en geloofssystemen uit je opvoeding hoeven we er niet altijd dieper op in te gaan. 
Door de huidige groep en hun problematiek op te stellen, kunnen we ook alle wetmatigheden en dynamieken onderzoeken en kijken welke houding of beweging het meest rust geeft in de groep of de situatie.
Weder maal zal de opstelling niets oplossen of veranderen maar biedt het wel inzichten in wat een systeem onrustig maakt en welke opstelling voor meer rust zorgt binnen de groep.

Door zaken te benoemen
en aan te gaan,
gaat de energie weer stromen.

De 5 Wetmatigheden.

 

Geven en Nemen

Als deze wetmatigheid in balans is,
is een systeem dynamisch;
zullen alle leden van het systeem gelijkmatig uitwisselen en zal het systeem
energiek en levendig zijn.
Uit balans leidt dit vaak tot een
statisch gegeven dat kan stilvallen
of leeggezogen wordt, denk maar
aan burn – out gevoelige werkplekken.

Rangorde

Deze wetmatigheid zorgt voor een harmonisch systeem; alle leden zijn eensgezind en het systeem is kalm en vredig. 
Als de rangorde niet gerespecteerd wordt zal een systeem eerder onrustig zijn, denk maar aan zelfregulerende werkplekken waar de leidinggevende de verantwoordelijkheid niet draagt, wie draagt ze dan wel en hoe functioneert de groep.

Plek

Als alles in een systeem zijn plek heeft zorgt dat ervoor dat iedereen actie kan ondernemen. Wanneer we een rechtvaardige plek hebben voelen we ons veilig, geborgen en welkom. 
Als je niet op de juiste plek zit word je vaak buitengesloten of gepest zonder een duidelijke reden.

Loyaliteit.

We zijn allemaal automatisch verbonden aan het gezin waarin we geboren worden en dat maakt ons loyaal, hier kijken we hoe het zit met je loyaliteit in verhouding tot je drang naar vrijheid. Kies je voor de groep, het systemisch geweten of kies je voor jezelf, je persoonlijk geweten? Soms zijn we zo loyaal aan een systeem dat we offers maken ten voordele van een groep maar ten nadele van onszelf in functie van het behoud van de groep. Wie bij de groep wilt horen zal zich schikken aan de regels van de groep of valt af, in sommige groepen (bv.: sekten) is de loyaliteit aan de groep heel groot. Soms is de loyaliteit zo hoog dat je jezelf volledig offert voor de groep (bv.: Syrië strijders) en in ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot zelfmoord.

Niets verdwijnt.

We kunnen ook bepaalde drijfveren en beweegredenen vanuit een systeem bekijken. Van waar komt hun bezieling, wat drijft hun tot actie, wat is de zingeving van een systeem? Vaak hebben we een onbewuste “drive”, een drijfveer, die ons voortbeweegt in het leven. Het bepaalt onbewust de situaties die we aantrekken en de lessen die we te leren hebben in het leven. Via opstellingen zoeken we naar “de rode draad” binnen je familiesysteem en kijken we met welke ladingen je te maken hebt zodat je daar bewuster mee kunt omgaan en kan zorgen voor transformatie, niet enkel voor jezelf maar voor heel het systeem. Ook kan het leiden tot acceptatie van het leven of het lot en dat alles gebeurt met een bepaalde reden, om er iets uit te leren.

We repeat what we do not repair!
Resistance is loyalty to the old and prevents transformation.
So when rigidity breaks, growth follows.
In the end we can only marvel at where we find ourselves.

B. Hellinger

FAQ’s.

of stel me een vraag.

 

Wat leert een opstelling ons?

Een opstelling biedt geen oplossingen maar het biedt jouw wel waardevolle inzichten en antwoorden rond persoonlijke vragen die jij hebt. 
Via representanten, objecten of popjes krijgt jij een visueel beeld over een bepaalde situatie en gaan we intuïtief te werk. We kijken welk beeld jij hebt over de situatie en vragen ons daarna af hoe dit voelt voor alle representanten, objecten of popjes in de opstelling. Hierdoor krijgen we een beeld over hoe iedereen zich voelt en hoe elke positie in de situatie aanvoelt. 
We kunnen door bevragingen via een interview en het verplaatsen van de representanten, objecten of popjes invoelen welke opstelling beter of minder goed aanvoelt. Zo krijgen we inzichten over welke bewegingen goed zijn voor het geheel en ook voor jouw, hierdoor krijgen we vaak antwoorden op onze vragen. 
Een opstelling kan je ook inzichten geven over jouw persoonlijke patronen en dynamieken die jij uitwisselt met anderen en groepen. Ook kan het helpen bij het maken van keuzes, doordat je inzicht hebt in wat je eventueel afremt vanuit deze dynamieken en waar je eventueel wel verandering kunt doorvoeren.
Systemische opstellingen geven jouw ook inzicht over je drijfveren in het leven die zorgen voor zingeving of het leidt tot acceptatie van het lot en dat alles gebeurt met een bepaalde reden, om er iets uit te leren. 

Welke houding maakt de moeilijke situatie weer rustiger en hoe kom jij uit die moeilijke situatie? Hoe sta jij in het leven, welke patronen heb jij? Hoe speel jij jouw patronen en dynamieken die uit in jouw relaties? Waarom kom jij dit altijd tegen? En, hoezo zit dit bij jouw in de familie? Een opstelling biedt antwoorden op al deze vragen.

Wanneer kies je voor een opstelling?

Systemische opstellingen is voor iedereen die een persoonlijke vraag heeft 
of verlangt naar persoonlijke groei, ontwikkeling en transformatie.
Thema's die met regelmaat aan bod komen zijn:

  • Relatievragen en inzichten in je persoonlijke dynamieken met anderen en in groepen.

  • Vragen rond nieuwe samen gestelde gezinnen of scheidingen, conflicten binnen een gezin, veel ruzies thuis of tussen kinderen, lastige en moeilijke kinderen.

  • Verslavingen

  • Ziektes en ziektebeelden

  • HSP, autisme, ADD en ADHD

  • Persoonlijke groei, omgaan met verandering, nieuwe uitdagingen en bewegingen die niet willen lukken.

  • Onafgewerkte rouwprocessen van dierbaren uit de familie

  • Adoptie, abortus, miskramen en het niet kunnen krijgen van kinderen.

  • Misbruik (fysiek, emotioneel, mentaal en sexueel)

  • Inzichten in overtuigingen en geloofssystemen.

  • Keuzestress en keuzes

  • burn - out/ bore – out, vragen rond werk

  • Pesten en gepest worden

  • Inzichten in persoonlijke dynamieken, hoe sluit je aan bij een team/groep. Leiderschap binnen een team

  • Wat zijn jouw persoonlijk drijfveren en wat is jouw bezieling in het leven

  • Moeite met prioriteiten en verantwoordelijkheden, grenzen stellen en opkomen voor je persoonlijke noden

Wat is de prijs voor een opstelling?

Alle informatie over mijn prijzen vind je hier
Voor een familieopstelling of systeemopstelling betaal je:
55€ /60 min 
of bij jou thuis 60€ /60 min (exclusief: km – vergoeding 0,10€ /km).