Healing takes time…
asking for help is a courageous step!

Wat is Trauma.

Wanneer spreken we over trauma.

Wanneer men denkt aan trauma dan denkt men vaak aan hele ernstige gebeurtenissen zoals fysiek geweld of seksueel misbruik, maar er zijn ook minder heftige situaties die we kunnen ervaren als traumatisch. Dit wil niet zeggen dat minder heftige trauma’s geen blijvende gevolgen kunnen hebben, soms zit het bij trauma in een kleine hoek.
Hierbij komt ook nog een ander begrip kijken, want niet elke heftige situatie wordt als traumatisch gezien. 
Dus wat maakt het verschil?

We ervaren een heftige situatie pas als een trauma als we deze situatie ervaren als levensbedreigend en niet in staat zijn deze gebeurtenis te verwerken waardoor deze wordt opgeslagen in ons lichaam en onze geest. Dit kan gaan over een effectief fysiek trauma maar ook elke ervaring met een blijvende impact op mentaal, emotioneel en sociaal vlak kunnen we beschouwen als een trauma. 
Wat maakt dat we deze gebeurtenissen niet kunnen verwerken en worden opgeslagen als trauma?

Hoe werkt ontlading?

De manier waarop ik trauma benader is gebaseerd op “somatic experiencing”, ontwikkeld door Peter A Levine. 
Wanneer we ons bedreigd voelen komt er een bepaalde mechanisme opgang, een reactie op het gevaar; vaak gaan onze bloeddruk en hartslag omhoog, spannen onze spieren zich op en komen er stresshormonen vrij. Dit alles maakt ons lichaam klaar om te reageren op “gevaar” en zal ervoor zorgen dat we kiezen om te vechten, vluchten of te bevriezen door angst. Door onze drang om te conformeren binnen de maatschappij, dit wil zeggen: een drang of de neiging hebben ons aan te passen aan het gedrag of de opvattingen binnen een bepaalde groep, zijn we niet altijd nog instaat om deze reactiepatronen toe te passen. Effectief vechten of vluchten zal niet altijd geapprecieerd worden binnen een bepaalde context of groep. Dit zorgt ervoor dat we ons via ons hoofd kalmeren en de spanning die was opgebouwd geen ontlading krijgt en wordt opgeslagen in het lichaam, een blijvend trauma. We blijven in een staat van alertheid, wat op lange termijn voor allerhande klachten kan zorgen zowel fysiek, mentaal als emotioneel. 

De natuur ontlaadt ook.

In de natuur zien we ook “ontlading”, waarbij prooidieren eenzelfde mechanisme hebben als de mens. Als deze prooidieren de bedreiging van een roofdier voelen worden zij ook alert en klaar om te vluchten wanneer de aanval van het roofdier begint. Als de prooidieren de aanval overleefd hebben en het gevaar is gaan liggen dan zien we een bijzonder mechanisme, het trillen van de dieren. Dit doen ze om de opgebouwde spanning in het lichaam te ontladen en na ontlading komt het dier weer tot rust en graast het gewoon weer verder alsof er niets gebeurd is. Dit is iets wat wij mensen soms ook kunnen ervaren, dat als de spanning hoog oploopt en ons lichaam terug wilt ontspannen het trilt of schokt. Vaak vinden we dit raar of ongepast en geven we vanuit ons hoofd weer een signaal naar het lichaam om dit te stoppen en kennen wij geen ontlading en zal de spanning zich in het lichaam oplagen. 
Met traumaverwerking trachten we het lichaam te ontdoen van de opgeslagen spanning waardoor we uit die staat van alertheid komen en weer gezonde reactiepatronen kunnen installeren om ons trauma te verwerken.

Trauma changed you in a way you didn’t wanted, healing is creating the change you choose.

Trauma Release VS Trauma Healing.

Wat is nu juist het verschil?

Bij trauma release spreken we over het ontladen van trauma dat in het lichaam is opgeslagen. Elke levensbedreigende gebeurtenis brengt een bepaald mechanisme op gang en als dit niet heeft kunnen of mogen ontladen zitten we in dit mechanisme vast tot dat we dit leren ontladen.

Via somatic experiencing maken we jou bewust van dit mechanisme en kan ik jou in een veilige setting gematigd ontladen zodat je niet terug overprikkeld raakt. De aanpak om je lichaam te ontladen bij trauma release is anders dan bij relaxatie. Waar we bij relaxatie heel je lichaam ontspannen, zoeken we bij trauma release een specifieke plaats in jouw lichaam waar spanning zich heeft genesteld, bijvoorbeeld de schouders of nek. We ontladen specifiek dit lichaamsdeel, wat uiteindelijk ook zal bijdragen aan een gehele ontspanning van het lichaam. Na een aantal release sessies is de spanning in jouw lichaam gedaald, je veerkracht gestegen, kun je weer stressprikkels verwerken en ben je op het punt gekomen om met trauma healing te starten. 

Bij trauma healing kijken we eerder naar je houdingen en patronen die je hebt overgehouden aan je trauma. Ooit voelde deze patronen goed en had je ze nodig om te overleven (winst) maar na verloop van tijd voelen ze aan als een blokkade waar je niet overheen geraakt of een pad niet meer te bewandelen is (verlies). Je voelt je vastgelopen in jouw patronen. Via eenvoudige oefeningen geef ik je vanuit jouw comfortzone lichte en soms minder lichte prikkels rond een bepaald thema en kijk ik naar jouw response om je vervolgens weer te ontladen. Door te prikkelen en te ontladen en je ook andere responses aan te reiken, maken we je comfortzone een beetje groter en kom je weer in beweging.
In plaats van ons te wapen tegen trauma met allerlei responsemechanismen, gaan we bij trauma healing je nieuwe tools aanleren om blokkades te overbruggen en gebroken stukken weer aan elkaar te rijgen om zo weer in beweging te komen en ons pad weer te kunnen bewandelen. 

“Often it’s the deepest pain
which empowers you to grow
into your highest self.”

- karen Salmansohn.

Trauma healing pad.

 

Detectie:

 

We starten het trauma healing pad ook weer met een detectie. 
Hier om het thema zoals bijvoorbeeld werk, relatie, gezin of andere thema’s te bepalen. 
We gebruiken hier niet enkel een standaard interview maar zullen ook via kleine simpele oefeningen jouw reactiemechanismen onderzoeken. Zo krijgen we een helder over waar je mee worstelt en waarmee we nu juist aan de slag gaan. Op deze manier stellen we het kader op voor jouw trauma healing pad. 
Ook check ik hier nog even af of er voldoende draagkracht is om dit pad te bewandelen, zo niet zal er eerst en vooral gewerkt worden met ontladingstechnieken om je comfortzone te bereiken zodat we het pad wel kunnen bewandelen .

 

Pendelen:

 

Wanneer we, na detectie, weten aan welk vlak en welk thema je wil werken en als de draagkracht het toelaat, beginnen we aan de volgende stap. Hier gaan we door middel van eenvoudige oefeningen vanuit jouw comfortzone lichte en soms minder lichte prikkels geven rond een bepaald thema en kijken we naar jouw response en laten we je telkens terug ontladen tot aan je comfortzone. Door te spelen met het prikkelniveau en eventuele andere responses maken we, gecontroleerd en veilig, jouw comfortzone rond dit thema groter waardoor je in het dagdagelijkse leven gemakkelijker met moeilijke situaties rond dit thema kunnen omgaan. 

 

Inzichten

 

Door in verschillende sessies te prikkelen en te ontladen rond een bepaald vlak of thema krijg je hier inzichten over en maak jij je bewustzijn hierover groter. Het is pas wanneer jij je ten volste bewust bent over wat je doet en waarom je dit doet en als je ook durft kijken naar wat het je soms kost als je niet naar de winst kijkt, dat je erin kan slagen om jouw patroon om te draaien of andere keuzes te maken. Door jouw comfortzone te vergroten en te leren spelen met andere responses kun je gemakkelijker door het leven gaan en heb je meer opties en perspectieven. zo kun je beter omgaan met tegenslagen en lastige situaties. 
Bewust worden is de eerste stap naar verandering.

Helende stap

 

Als laatste stap hebben we de helende houdingen en bewegingen. Hierbij kijken we naar de natuur en wat de natuur doet en leren we jouw lichaam weer op een natuurlijke manier reageren, waarbij je minder vanuit jouw hoofd reageert maar meer vanuit verbinding met het hier en nu. 
We gaan ook hier weer via hele eenvoudige oefeningen jouw helende houdingen en bewegingen aanleren en geven je tips en oefeningen mee om deze houding of beweging ook thuis verder te leren versterken in jezelf. Dit weer vanuit het perspectief dat je lichaam direct communiceert met je onbewuste. Zo kan jouw nieuwe patroon volledig worden geïntegreerd en zorg je ervoor dat je uit de lus van traumareacties geraakt en blijft om zo jouw comfortzone nog meer vergroten. 

“Be brave enough to heal yourself
even when it hurts!”

FQA’s.

of stel me een vraag.


 

Waarom kiezen voor trauma healing?

Bij release draait het voornamelijk ook weer om ontlading, ditmaal niet in functie van relaxatie maar om opgebouwde spanning ten gevolge van trauma te ontladen. Dit ontladen zorgt voor ontspanning van een specifieke plaats in het lichaam, waardoor we meer ruimte hebben en ons vrijer voelen. Wat we graag willen bereiken is een duurzame verandering, één die voelbaar is op lange termijn, maar een ontlading zorgt er niet altijd voor dat er iets in ons veranderd, soms heb je meer baat bij trauma healing.
We onderzoeken de patronen en overtuigingen die jij over houdt aan trauma of een traumatische gebeurtenis en trachten deze weer om te keren. 
Dit wil zeggen: mensen die vast zitten in een bepaald coping mechanisme vanwege trauma, een bepaald reactiepatroon, weer losmaken van dat patroon. 

bijvoorbeeld: als je opgroeide in een onveilige thuissituatie en jouw basis noden konden niet worden voorzien of je moest altijd vechten voor alles wt je nodig had of wilde dan kan dit een blijvende indruk nalaten dat je voor alles moet vechten. Zo zal je vaak onbewust in competitie gaan staan naast iemand want jouw overlevingsmechanisme is: vechten voor wat je hebben wilt anders is het weg. 
De ander kan op een totaal andere manier in het leven staan en helemaal niet in competitie staan met jou. Maar de andere persoon voelt wel al jouw vechtlust en voelt jouw drang naar competitie en gaat misschien zelf ook onbewust mee in de competitie. Dit leidt vaak tot misverstanden en conflicten. Als je continue in competitie staat kan je onbewust anderen van je wegduwen die helemaal geen competitie willen en dit kan je soms verslagen achterlaten. Vaak heb je zelf weinig notie van jouw drang naar competitie of dat je continu wilt vechten en gebeurt dit geheel onbewust en heb je geen idee dat je zo binnenkomt bij andere mensen. Door hiernaar te kijken en er bewustwording over te creëren kan jij leren doseren in jouw vechtlust of drang naar competitie en zal jouw omgang met anderen verzachten, want de onzichtbare strijdbijl is begraven. Zo werken we met jouw opgebouwde overlevingstrauma en leren we jouw dat vechten vroeger nodig was maar dat het nu niet altijd meer moet. 
Goed dat jij kan vechten als het nodig is, maar je loopt er niet meer compulsief in vast.
Jouw blokkade wordt weer een kwaliteit die je kan inzetten als het nodig is in plaats van compulsief in competitie te schieten in contact met anderen.

Healing draait om iets anders doen of zaken op een andere manier aanpakken dan voorheen. Dit kan een grote impact hebben op je leven maar ook op je relaties met anderen. 

Voor wie is traumaverwerking?

Voor iedereen die hulp nodig heeft bij het verwerken van persoonlijke trauma’s of nare gebeurtenissen die een blijvende of een nog altijd voelbare impact hebben op fysiek, emotioneel, mentaal of sociaal vlak. 
Soms kan het zijn dat we tijdens een coaching traject of na een systemische opstelling toch ook kiezen voor traumaverwerking omdat we uitkwomen op een traumatische ervaring die nog verwerkt mag worden en die aan de oorzaak ligt van bepaalde overtuigingen of patronen zo kan je weer verder kan met jouw te bewandelen traject. 
Zit je met vragen rond bepaalde trauma’s, geraak je niet verder op je pad en zit je vast in je emoties, zoek je afronding van bepaalde situaties en zoek je hulp in het vinden van een nieuw perspectief? Wil je voorbij je eigen angsten en beperkingen? Dan is traumaverwerking wellicht iets voor jou!
Kom eens langs voor een gratis intakegesprek. 

Wat is de prijs voor een traumaverwerking sessie?

Alle informatie over mijn prijzen vind je hier
Voor een traumaverwerking sessie betaal je:
55€ /60 min 
of bij jou thuis 60€ /60 min (exclusief km – vergoeding 0,10€ /km).